Per Àlex Romaguera [1]
Cada dia són més les veus crítiques amb l’actual sistema de partits i amb el viratge de l’esquerra oficial cap a postures conservadores amb relació al model socioeconòmic i a les llibertats col·lectives. Una tendència que ha deixat orfes els sectors pròxims al moviment altermundista i una colla d’organitzacions polítiques que, sota sigles i paraigües diversos, hi estan estretament vinculades.
Davant la proximitat dels comicis europeus i en un context presidit per les protestes contra els efectes de la recessió econòmica, aquest espai medita la conveniència d’intervenir en el terreny electoral amb una marca pròpia. Així ho van acordar Revolta Global i Izquierda Anticapitalista en una reunió celebrada els proppassats 22 i 23 de novembre a Madrid, durant la qual van palesar la necessitat d’articular una alternativa anticapitalista àmplia i prendre la iniciativa política en la conjuntura actual. Segons van concloure, l’opció passa per una llista electoral al juny vinent, per a la qual és necessària la complicitat d’altres col·lectius i de gent independent capaç d’incidir en el seu àmbit social, ja que, d’entrada, i segons el que estableix la llei, calen 15.000 firmes per presentar una candidatura a les europees.
Per un canvi radical
A través del manifest Canviar el món de base és avui més necessari que mai, Revolta Global expressa l’evidència que «el capitalisme global ha generat unes forces destructives que, en el seu afany per acumular riquesa, provoquen una major desigualtat i amenacen la supervivència del conjunt de la humanitat i del planeta», per tot seguit constatar que la resposta del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, lluny de resoldre la crisi propiciada pel sistema, només aprofundirà la precarització de les nostres vides a força de «mesures fiscals repressives, privatitzacions, acomiadaments i obres públiques insostenibles».
Segons Revolta Global, representant a Catalunya d’aquest nou espai contrahegemònic, és urgent organitzar la resistència i reforçar les lluites socials; «però amb tot i això, no és suficient: cal una alternativa política anticapitalista lleial a aquestes lluites i moviments de base que mai no accepti participar en la gestió del sistema i que, a més de saber escoltar i aprendre, ha de merèixer la màxima confiança dels electors». En aquest repte, Revolta Global i Espacio Alternativo treballen actualment per confluir amb altres organitzacions de l’esquerra combativa i amb persones d’àmbits diversos relacionades amb les lluites socials amb vista a impulsar una candidatura que, segons els seus promotors, estaria emmarcada en el nou bloc anticapitalista europeu encapçalat pel Nou Partit Anticapitalista (NPA), impulsat a França per l’LCR d’Olivier Besancenot i en què també hi hauria personalitats de renom, com ara el realitzador anglès Ken Loach.
Fins al dia d’avui, i en espera d’arribar a les 15.000 firmes necessàries, la llista de la futura candidatura a l’Estat espanyol ja compta amb el suport de destacades personalitats del món de la cultura, d’artistes i d’intel·lectuals crítics, com l’escriptora Rosa Regàs, l’actor Jordi Dauder, els professors Carlos Taibo, Xavier Giró i Ramón Fernández Duran, el catedràtic de ciència política Pedro Ibarra, el sindicalista de TMB Josep Garganté, el dibuixant Carlos Azagra, el cantant Fermin Muguruza o el director de Le Monde Diplomatique, Ignacio Romanet. Un estol de sensibilitats que conflueixen per acompanyar l’aposta més ambiciosa de l’esquerra anticapitalista contra l’hegemonia neoliberal.
L’efecte Besancenot
La cristal·lització d’un pol polític en l’anomenada esquerra radical no és fruit de la casualitat. Sobretot s’explica per la irrupció d’una colla de fenòmens que han confluït els darrers anys, alguns dels quals, de caràcter exogen, com la crisi econòmica i ecològica generada pels estats capitalistes i els seus organismes multilaterals; però també altres d’auspiciats al si de la mateixa esquerra anticapitalista, com ara la recomposició a Itàlia, a Alemanya i a l’Estat francès d’aquests espais contrahegemònics fins aleshores disseminats. En particular, la força social que ha arrossegat la renovada Lliga Comunista Revolucionària (LCR) del carismàtic Olivier Besancenot. Un jove carter que, després de participar en el Fòrum Social de Porto Alegre els anys 2001 i 2002, va adquirir un notable punch mediàtic durant els comicis presidencials de 2002. L’any passat, Besancenot va obtenir un milió i mig de vots a partir d’un lema, «Les nostres vides valen més que els seus beneficis», sustentat en la defensa de la redistribució de la riquesa o l’impost sobre el capital especulatiu.
6 comentaris:
per si el vols linkar, he reactivat el meu blog paral·lel al personal, i el dedico a aquestes temàtiques:
adreça:
http://www.premiademarx.blogspot.com
AIXÍ HO FARÉ
Però si som 3 i el de la guitarra...malament...
Uix, he perdut un comentari, deia que l'efecte aquest no el coneixia, ni sentir-lo anomenar, cada dia aprenc coses!
Zel:
Com que la guitarra sonarà tant be, segur que algú l'escoltarà i li agradarà.
Darrera dels 3 i del de la guitarra, segur que molta gent ens escoltarà i molta gent tocarà la seva guitarra
En fi, ... sóc optimista per naturalesa i sempre crec que ens en sortirem
ZEL...JA SOM QUATRE!
SALUT I REVOLTA!
Publica un comentari a l'entrada