dissabte, 16 de gener del 2010

FABREGAS I DE CARALT: Per la defensa del patrimoni, per la defensa de la ciutat de Mataró

Avui llegia la notícia de la imputació de l'alcalde de Mataró, en Joan Antoni Baron, i del regidor d'urbanisme, Ramon Bassas, per l'afer del desmuntatge de la fàbrica FABREGAS I CARALT i he recordat ja vells temps per a mi, quan vaig ser, de forma molt breu, regidor de l'Ajuntament de Mataró.

Recordo quan el llavors el meu partit, ICV, estava disposat a donar la cara. Estava molt clar que no calia desmuntar una fàbrica, un edifici protegit pel propi Ajuntament amb la màxima qualificació (A) i per tant considerat com a patrimoni de la ciutat per tal que vingués a la ciutat l'anomenada "locomotora comercial" comercialment anomenada EL CORTE INGLÉS. He de confessar que no vaig entendre el que va passar després, quan el llavors meu partit va canviar d'opinió, situant-se amb els volien canviar de lloc la fàbrica, però ara mateix no voldria entrar en cap debat ni ferir a ningú ... les pressions hi van ser, jo mateix les vaig patir, però pensava que resistiríem, no va ser així.

Els arguments per utilitzar els diners que comportaria situar un establiment de la multinacional del comerç al carrer Biada, eren recurrents, sense sentit i molt poc d'esquerres, a més es volia criminalitzar als que pensàvem el contrari.

Es va voler confondre l'opinió pública dient que els que defensàvem el patrimoni de la ciutat anàvem en contra del progrés, que anàvem en contra del desenvolupament comercial de la ciutat i de una suposada "locomotora" que en molts llocs, més que "locomotora" s'ha mostrat com a una "demolidora" del comerç local. Es va voler dir que estàvem en contra de la creació de llocs de treball i aquesta setmana mateix, he rebut missatges en els que es "defensa la creació de llocs de treball que significaria la vinguda d'EL CORTE INGLÉS" donant per suposat que la destrucció del patrimoni de la ciutat és progrés (suposo).

Al meu entendre, i com s'encarreguen de mostrar dia a dia, la defensa del patrimoni natural o arquitectònic no tenen res de contrari al progrés, els fets del dia a dia i la destrucció del planeta ens ho demostren dia a dia. No estan tan llunyans els dies en els que es defensava que una fàbrica contaminés i destruís el seu entorn natural, ja que el seu manteniment significava el manteniment d'uns llocs de treball ... els diners que s'havien d'utilitzar en del manteniment d'una activitat neta, anaven a la butxaca dels particulars, els accionistes de multinacionals, ignorant el benestar dels ciutadans.

A Mataró, ens volen vendre que allò que ens fa diferents d'altres ciutats, el nostre patrimoni arquitectònic es pot destruir o es pot canviar de lloc de forma capritxosa, quan la defensa d'aquest patrimoni és el que ens mostra com a diferents, com el que som, una ciutat amb personalitat i que tot i estar només a 25 km d'una gran urb com a Barcelona, parlem amb orgull de ser mataronins.

És molt dubtós, que un comerç que podem trobar a qualsevol lloc de Catalunya i Espanya i els que l'envoltaran i que tots i totes sabem quins noms tindran, puguin dinamitzar una ciutat que hauria de confiar MOLT MÉS en els seus comerciants, en els seus ciutadans ... segurament, per aquest camí ens convertirem en una altra ciutat dormitori, en un altre punt sense personalitat al voltant de la gran ciutat ... a mi no m'agradaria

A més, crec que a aquestes alçades ningú pot creure que la suposada "locomotora comercial" condicionés la seva vinguda a situar-se en un punt concret de la ciutat, quan hi han molts punts similars a la ciutat. Les empreses capitalistes no tenen res de capritxoses ... el seu objectiu es guanyar diners, ja sigui al carrer Biada o al Camí Reial o en d'altres llocs (que tots els que han estudiat el tema saben que hi son)

Sento que en Joan Antoni o en Ramon, ara passin una mala estona. Saben el que penso sobre el tema i que estic pel manteniment del patrimoni de la ciutat al seu lloc, que sóc partidari que els diners que reportaria la vinguda de la "locomotora comercial" s'haurien d'invertir en millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans i no en traslladar el que és intraslladable. Aquesta és la veritable postura de la gent que és d'esquerres (això és el que penso)


1 comentari:

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

Segur que en el seu moment vas haver de lluitar contra les inclemències de l'aparell burocràtic que va impulsar aquest desproposit. El que s'anuncia aquests dies és una bona noticia i demostra l'encert dels moviment socials que vinculen les seves reivindicacions a la critica contra el caràcter delirant del capitalisme aplicat a l'urbanisme.